Posebno priznanje za "VIJESTI IZ LAAYOUNA" na ONE WORLD festivalu u Pragu.

16/03/2017

Posebno priznanje  Václav Havel žirija za  film News from Laayoune (Croatia | 2016 | 50 min.).

Pozvalo me da preuzmem nagradu za film VIJESTI IZ LAAYOUNA u Prag na One world film festival. 
Dvorana ko naš HNK, prepuna ljudi, ministar kulture, ravnatelj televizije, ljudi se uredili, a ja u hoodici jer reko ipak je to festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima. I došao je red i na mene da se popnem na pozornicu, preuzmem nagradu i obratim auditoriju. Krenem ja na svom trapavom engleskom:

"Prije svega želio bi se zahvaliti žiriju što mi je dodijelio ovo posebno priznanje. Ali odmah želim reći da je ovo za mene puno više od posebnog priznanja, ovo je za mene najbitnija nagrada koju sam primio u životu. Ovo je film koji je definitivno promijenio moj život. Sve je počelo prije 2005/6 godina. Tada sam bio grafički dizajner i fotograf, i nisam imao nikakve veze s filmom. Kada sam pročitao da toliko blizu Europe dan danas postoji kolonija, uzeo sam kameru u ruke i rekao: Želim vidjeti kako izgleda život u koloniji i želim to iskustvo prenijeti ljudima koji jednako kao i ja nemaju pojma što se zbiva u Zapadnoj Sahari. Do tada nikada nisam snimao , nikada do tada nisam niti režirao. Jednostavno sam osjetio potrebu da to napravim. Cijela pustolovina s ovim filmom trajala je punih 11 godina, prevođenje materijala, edukacija na akademiji, borbe s materijalom, mnogi u međuvremenu završeni filmovi, obitelj, ponovo borba s materijalom, jedna varijanta filma, odustajanje, veća obitelj, ponovno motiviranje, rad, rad, rad, kriteriji lagano padaju, jedini cilj je bio završiti film.
I kada smo uspjeli to je za mene bila najveća nagrada, a dan kada ste mi javili da je film osvojio nagradu je sigurno jedan od najsretnijih dana u mom životu."

Veliko hvala na podršci i suradnji svima koji su krstarili 11 godina samnom na ovom putovanju i u konačnici stisnuli kad je najviše trebalo: Miljenka Cogelja, Matija Stambuk, Nina Vel, Iva Mrkić, Miro Simeg, Kramasonik studio, Ministarstvo titlova / Ministry of Subtitles i svima koji su me zadnjih cijelo to vrijeme pitali kad će film. Posebno hvala ide ekipi iz filma: Hamdi Toubali, Moh Dahi, Hadamin Mahmud, Yahya Arahali, Tarozi i ostalim dečkima u kampu.

Eto želio sam svoju sreću podijelit s vama prijatelji dragi i najaviti da se uskoro družimo uz film u Zagrebu.

Obrazloženje žirija:

"The film depicts the Sahrawi nonviolent struggle for justice," the jury said in a statement. "While Sahrawis under occupation in the occupied territory face multiple human rights violations, Sahrawi refugees languish in the middle of the Sahara Desert awaiting a long-promised referendum on self-determination, but the UN Security Council has so far failed to implement the vote. With this special mention we urge the international community to act."